Een geordende workflow voor een efficiënte werksfeer: 3 tips

1. Orde, orde en nog eens orde

Een slordige bureau zorgt voor een inefficiënte workflow. Een kleine tip die kan helpen is het vermijden van papieren onderleggers op je bureau. Op die manier zijn al je notities altijd in beeld en word je afgeleid door een boodschap van enkele weken (of maanden) geleden.

Wat je wel kan doen? Werk met een app die je to-do lijstjes bijhoudt, zoals bv. Trello. Deze kan je zowel op je smartphone als op je desktop gebruiken. Werk je toch liever met pen en papier? Opteer dan voor een leuk alternatief zoals het uitwisbare schriftje van Greenbook. Het werkt niet alleen leuk, maar je verkleint er ineens ook je ecologische voetprint mee!

In 3 stappen naar een clean desk!

2. Zorg voor een duidelijk systeem

Je kan ook een betere workflow creëren door je bureau eens grondig op te ruimen en te reorganiseren. Zorg voor een duidelijk systeem in je documenten.

Digitaliseer! En zoveel mogelijk! Maar voor alle zaken die je liever bij de hand hebt of moet hebben, is een eenvoudige structuur de absolute basis. Keep it simple!

Werk desnoods met kleuren, bladwijzers, tabbladen, … Op die manier breng je alle documenten met hetzelfde onderwerp mooi samen of kan je werken volgens thema, graad van belangrijkheid, datum, enzovoort.

En niet onbelangrijk: het bespaart je best wat tijd als je bepaalde documenten nodig hebt en je ernaar zoekt.

Je agenda duidelijk structureren: 11 tips

3. Losse spullen? Niet ze samen of bundel ze

Op je bureau staan best enkel de hoogstnoodzakelijke zaken. De rest ligt in de kast, in je lades, of andere plaatsen die jou het handigst lijken.

Maar vooraleer je alle losse papieren afzonderlijk in dozen of lades gaat leggen, is het zeker geen slecht idee om de zaken die bij elkaar horen eens samen te nieten.

Liggen er ongebruikte pennen, markeerstiften, potloden op je bureau? Neem een elastiekje en leg ze weg. Ook rekkers of paperclips kan je in een opbergdoosje in je lade kwijt.

Een ordelijke bureau: het kan eenvoudig

Oh ja, vergeet je niet af en toe te kuisen?

En neen, dat hoeft niet altijd grondig. Af en toe het stof eens van je bureau halen of met een reinigingsspray erover gaan. Het zou toch zonde zijn om je opgeruimde bureau vuil te laten worden nu je er zoveel moeite hebt ingestoken.

Voor je toetsenbord, computerscherm, tablet of muis bestaan er speciale reinigingssprays, nog geen minuutje werk!