Hoe vind je de goede combo tussen werk en privé?

Werk slim, niet hard

Wanneer je je eigen bedrijf runt, kan alles draaien om ‘work, work, work, work, work, work’ (zoals Rihanna zingt in één van haar liedjes).

Het evenwicht tussen werk en privéleven is een concept waarbij de juiste prioriteiten worden gesteld tussen, enerzijds, carrière en ambitie en anderzijds, jouw welzijn.

We weten allemaal dat dit extreem moeilijk kan zijn tijdens bepaalde drukke periodes.

Hoe vaak ben je niet aan het werk geweest en opeens is het 20.30 uur en heb je nog steeds niet gegeten. Of hoe vaak heb je in het weekend even de laptop aangezet om een paar e-mails te checken en voor je het weet zijn er al een paar uur voorbij gevlogen.

Een duidelijke start/finishtijd hebben

Leef je om te werken of werk je om te leven?

Dat is een vraag die je jezelf zeker moet stellen. Je kan immers blijven werken, maar misschien moet je toch even concreet nagaan hoe je je dagindeling efficiënter maakt. Op die manier blijft er wél nog tijd over voor leuke dingen.

Zorg daarom voor een duidelijke start- en eindtijd.

Begin daar alvast mee en zo creëer je meteen tijd voor jezelf, familie en vrienden.

Je leeft immers maar één keer!

Werk wanneer u het productiefst bent

Als je weet wanneer je het productiefst bent, dan zal je erin slagen om het maximum uit een dag te halen.

Bijna de helft van de ondernemers geeft aan dat tussen half 9 en half 11 hun productiviteit het hoogste is.

Ze voelen zich dan fit en uitgerust.

Ben jij dan ook op je best? Zorg dan dat je, in die tijdspanne, veel van je lijstje kan afstrepen.

Zo heb je tegen de middag het gevoel dat je al veel bereikt hebt die dag.

 

Neem een pauze

Neem pauzes gedurende de dag, of dat nu gepland is, of gewoon een kop koffie tussendoor. Sla dan een praatje met andere mensen om je gedachten even te verzetten.

Skip de lunch niet, want je heb immers extra brandstof nodig. En probeer naar buiten te gaan voor wat frisse lucht als je kunt.
Je hersenen zullen je dankbaar zijn voor de korte rustpauze.

Het is ok om vrijaf te nemen

Neem tijd vrij, want altijd beschikbaar zijn, kan je vrije tijd in de war schoppen.

Als je in het weekend e-mails beantwoordt, of zelfs als je op vakantie bent, dan neem je nooit echt de tijd om te ontspannen en tot rust te komen.

Geloof ons, de meeste klanten verwachten echt geen antwoord in het weekend. En nog minder terwijl je van je welverdiende vakantie geniet (tenzij het extreem dringend is).

Neem deze momenten!

Stop met ‘ik heb het te druk’ te zeggen

Op de een of andere manier zijn we een samenleving geworden die het woord ‘druk’ als een ereteken draagt. We zien een volle agenda en belachelijke werktijden als een teken van succes.

We doen niets liever dan mensen te vertellen hoe druk we het hebben op het werk. Want als iemand je vertelt dat ze het niet druk hebben, denk je onbewust dat ze niets waardevols kunnen doen.

Maar waarom doen we dit?

We zijn mensen en we hebben elke dag een limiet aan onze productiviteit. Er is maar zo veel waardevol werk dat je kunt doen voordat je hersenen er genoeg van hebben en een tijdje moeten uitschakelen.

Denk dus aan de momenten waarop u “aan het werk bent”, maar niet echt iets nuttigs gedaan krijgt. Je kunt het beter aflaten en een pauze nemen in plaats van te proberen om dit door te komen.