Hoe stel je een goede offerte op?

Inleiding en vraag

Begin je offerte met een wervende inleiding. Zo trek je de aandacht van de klant. Vervolgens herhaal je de concrete wensen en behoeftes van de lead. Op die manier vermijd je eventuele misverstanden.

Het aanbod en prijs

Zorg ervoor dat het aanbod van je offerte afgestemd is op de behoeftes van de klant. Zo geef je vertrouwen en stijgen de kansen op een deal! Maak ook een duidelijke overzicht van de producten en/of diensten die je gaat verlenen. Vermeld de prijs inclusief en exclusief btw.

Betalingsvoorwaarden

Het is slim om de termijn niet af te laten hangen van je klant, maar te kiezen voor een vaste betalingstermijn van bijvoorbeeld 14 dagen vanaf factuurdatum of vanaf datum van levering.

Je kan er ook voor kiezen om, bij projecten, te werken met betaalschijven na elke opgeleverde fase.

Je klant krijgt op die manier voldoende tijd om te betalen. Hierdoor heb je zelf in handen wanneer je actie onderneemt om achter laattijdige betalers aan te gaan.

Wist je trouwens dat particuliere klanten standaard 30 dagen betaaltermijn moeten krijgen?

Waarom zijn offertes belangrijk?

  • Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Een offerte vormt vaak het allereerste contactmoment met een klant. Logisch dus dat een offerte méér moet zijn dan een kurkdroge opsomming.
  • Je bent misschien niet de goedkoopste in je branche en daar zijn ongetwijfeld goede redenen voor. In een offerte licht je je prijszetting nauwkeurig toe, waardoor klanten weten op welke manier je puik werk garandeert.

Garantie

Een potentiële klant wil graag gerustgesteld worden. Geef dus duidelijk de garantie aan op de uitgevoerde werken en materialen. Zo hebben ze iets om op terug te botsen als er iets mis loopt.

Algemene voorwaarden

Vergeet ook je algemene voorwaarden niet. Goede afspraken maken immers goede vrienden.
Zijn deze heel uitgebreid? Voeg ze dan misschien apart toe als bijlage aan je offerte, kwestie van je lead niet meteen af te schrikken.

Veel succes bij je toekomstige verkopen!